Yunanistan’daki Reformlar Yabancı Yatırımın Etkinliğini Arttırmayı Amaçlıyor
Yunanistan’ın ivme kazanan büyüme oranı ve önündeki gelişim olanakları, onu Avrupa’nın ekonomik sıkıntılar çeken diğer ülkelerinden farklı kılıyor. Güçlü hisse senetleri piyasasının geri dönmesi sayesinde ülke kendini pek çok borçtan kurtarmış durumda ve kalan borçlar her geçen gün daha da azalıyor. Kriz-öncesi döneminden beri Yunanistan’da yatırımcılar bu denli ilgi odağı olmamıştı. Yunan ekonomisi her geçen gün iyileşmeye ve yatırımcıların yüzünü güldürmeye devam ediyor.
Yunan Ekonomisinde 2018 Yılındaki %2’lik Büyüme 2019 Yılında da Sürecek
2008’deki krizden sonra ancak 2014 yılında gerçek anlamda büyümeyi yakalayan Yunan ekonomisi, kriz sonrası en iyi performansını sergiliyor. Avrupa Merkez Bankası, 2018 yılında Yunanistan’da işsizliğin %3′ e düştüğünü belirtiyor. Bu veri, Yunanistan’daki olumlu gelişmelerin en somut göstergelerinden bir tanesi. 2014 yılından beri ülke büyüme ve küçülme arasında gidip geliyor gibi görünse de 2018 yılıyla beraber bu belirsizlik geride kaldı. 2018 yılında Yunan ekonomisi reel verilere göre %2’lik büyüme gösteriyor. 2019’daki büyümenin ise %2.4’ü bulabileceği Avrupa Merkez Bankası tahminleri arasında. Görünen o ki, Yunan ekonomisi yalnızca iyi bir sene geçirmekle kalmayıp bu başarısını devam ettirecek gibi görünüyor.
Yunanistan Hükümeti 10 yıllık Devlet Tahvili ile Yatırıma Teşvik Ediyor
Kredi derecelendirme kurumu Moody’sin raporuna göre Yunanistan olumlu bir tablo çiziyor. Mart ayında Moody’s, Yunanistan’ın B3 olan notunu B1’e çekerek ülkenin krizden emin adımlarla çıktığını vurgulamış oldu. Krizden dolayı bu kadar düşürülen bir notun emin adımlarla geri çıkarılması, Yunan ekonomisinin geleceği adına iyimserlik yaratıyor. Moody’s yetkilileri açıklamaları sırasında da Yunan hükümetinin yaptığı reform hareketlerinin yavaş ancak kararlı ekonomik getirileri olduğunu belirtiyor. Moody’s açıklamalarından kuvvet alan Yunan hükümeti de 10 senelik devlet tahvilini tekrar yatırımcılarla buluşturarak önümüzdeki yıllar içerisinde daha da çok yatırımcı çekmeyi planlıyor.
Küresel Durgunluk Yunanistan İçin Dikkat Edilmesi Gereken Bir Risk
Küresel ya da Avrupa’yı etkileyen olası bir durgunlukta, Yunanistan’ın turizm ve ihracata bağımlılığı dikkate alınırsa ekonomisinin kötü etkileneceği söylenebilir. Ancak Avrupa Birliğinde potansiyel bir durgunluk riskine rağmen, Yunan ihracatının artan bir seyirde devam etmesi bekleniyor. Dış ekonominin yavaşlaması durumunda bile, Yunanistan’daki istihdam, tüketim ve iş koşullarının gelişimi, sanayi ve emlak sektörlerindeki yatırımcıların ülkeye olan ilgisini kesmeyecektir. Yunanistan Ulusal İstatistik Kurumu verileri Ocak ayında sanayi üretiminde yıllık bazda % 3,4 oranında bir atış olduğunu belirtiyor. Yunanistan Merkez Bankasının verilerine göre gayrimenkul alımıyla gerçekleşen Doğrudan Yabancı Yatırım, 2017’de 89 milyon Eurodan 2018’de 752 milyar Euroya yükseldi. Sonuç olarak, Yunanistan yüzleşmeye devam ettiği zorluklara rağmen, krizden sonra ekonomisi için sağlam bir temel oluşturma yolunda ilerliyor.