Atina’nın Bilinmeyen Yönü: Modern Sanat Antik Kenti Yeniden Canlandırıyor
Yunanistan’daki sanatsal faaliyetler, uluslararası alanda da ilgi topluyor. Atina’daki uygun kira fırsatları yabancı sanatçılar için çekici bir faktör olarak öne çıkıyor. Ancak tüm bu avantajların yanında çok sayıda görkemli antik anıta ev sahipliği yapan Atina’da yaşamak isteyenler sadece sanatçılar da değil. Yunanistan çok hızlı bir gelişim ve dönüşüm içerisinde ve bu, fırsatlardan yararlanmak isteyen herkesi cezbediyor.
Kypseli, Uluslararası Sanat Camiasının İlgi Odağı Haline Geldi
Modern sanatın galerilerinin etkin varlığı Kypseli mahallesinin yeniden doğuşunu kanıtlar nitelikte görünüyor. Zamanında Atina burjuvasinin temeli olan mahalle, doksanlı yılların başlarında zor dönemlerden geçmişti. Hali vakti yerinde olan yerel halk banliyölere taşınırken, Doğu Avrupa ve Afrika’dan gelen ilk göçmen dalgasıyla birlikte Bauhaus binaları, harap haldeki (ama yine de büyüleyici) 20.yy şehir evleri yeni sahiplerini bulmuştu. Bugünlerde, sanatçıların bölgeyi keşfetmesiyle mahalle ve Golden Visa programından yararlanmak isteyen Çinli ve İsrailli gayrimenkul geliştiricileriyle birlikte mahallenin dokusu yenileniyor.
Modern Sanat Atina’daki Mahalleleri Dönüştürüyor
Agios Gergios Meydanında bulunan ve 1924 yılında inşa edilen Zarifi konutu ve küratör Kostas Prapoglou tarafından tesadüfen keşfedildi. Mevcut şovu için Prapoglou, 20 sanatçıyı kentsel çürüme ve yenilenmeyi araştıran sahaya özgü eserler yaratmaya davet etti. Prapoglou, Çinli bir şirketin, binayı butik bir otele dönüşmek üzere mal sahibine yüklü miktarda teklif yaptığını fakat mal sahibinin reddettiğini anlatıyor. Prapoglou’ya göre Kypseli’de en az 300 Airbnb evi var. Bölge şaşırtıcı derecede çeşitlilik sunuyor, mahallede bir İzlandalı sanatçı topluluğu bile bulunuyor. Mahallenin yapısı ve içerisinde yaşayan toplumun yapısının tamamen bir dönüşüm içerisinde olduğunu söylemek mümkün.
Snehta Farklı Ülkelerden Sanatçıları Yunanistan’da İkamet Fırsatı Sunuyor
Heykeltraş Avgoustos Veinoglou, bölgedeki boş alanları sanatsal amaçlar için kullanan ilk yerlilerinden biri olarak sayılabilir. 2012 yılında Yunanistan’ın ekonomik krizinin zirvesinde, Atina’daki ilk sanatçı ikamet programı Snehta’yı kurdu. 13 ülkeden doksan yedi sanatçı, Veinoglou’nun babasının büyüdüğü Kypseli dairesinde kaldı. Snehta kısa süre önce ahşap, heykel, seramik ve dokuma alanlarında atölye çalışmaları başlattı ve sanatçıların eserlerini satmalarına yardımcı olacak bir online mağaza geliştiriyor.
Veinoglou, “Yunanistan’da sanat için hiçbir kamu fonu yok ve özel girişimler sınırlı” diyor. Bu yüzden kolları sıvayan sanatçılar, Atina’yı böylesine ilgi çekici ve erişilebilir kılıyor. Graffiti sanatçıları için her bina potansiyel bir tuvaldir. Hope ve Cacao Rocks gibi bazı sokak sanatçıları bu bölgeden çıkan ticari başarı hikayelerinden birkaçıdır.