Küllerinden Doğan Medeniyet: Kriz Sonrası Toparlanan Yunanistan Yatırım Merkezi Oluyor
- Yunanistan çok büyük bir mali krizi geride bıraktı.
- Yaşanan kriz emlak fiyatlarını düşürerek yabancı yatırımcılar için fırsat oluşturdu.
- Düşük fiyatların cazibesini arttıran Yunanistan Golden Visa Programı, yabancı yatırımcılara ayrı bir imtiyaz sağladı.
- Dünyanın dört bir yanındaki yabancı yatırımcılar, Yunanistan’da gayrimenkul yatırımı karşılığında AB üyeliği sunan programdan yararlandı.
Table of Contents
2008 Küresel Finansal Krizi
2008’in mali krizi, yüzlerce ülkeyi olumsuz etkileyen dünya çapında bir bunalımdı. Yunanistan en çok etkilenen ülkelerden biriydi. Yunanistan’ın 200 milyar Euro’yu aşan borcu, Yunanistan’ın ellerini bağlayan ve büyük bir ekonomik manevrayı engelleyen toplu bir yardım planı ile dengelendi. Sonuç olarak, Yunanistan’daki emlak fiyatları çok hızlı bir düşüş yaşadı.
Dibi Bulan Ekonomide Tek Yön Yukarı
Krizin etkilerini anlamak için, 2008-2009 öncesi ve sonrası Yunan ekonomisi ile ilgili verilere bakılabilir. Bu dönemde Yunanistan’ın ekonomisi yüzde 30 daraldı. MSCI (Morgan Stanley Capital International endeksleri), Yunanistan’ın notunu “gelişmiş pazar”dan “gelişmekte olan pazar”a düşürerek güncelledi. Ülkenin borcu GSYİH’sının yaklaşık yüzde 180’ini oluşturuyordu. Durum o kadar kötüydü ki, insanlar protesto için sokaklara çıktılar.
Gayrimenkul Piyasası Parlak Günlerine Geri Dönüyor
Yunanistan, beş yıl önce 2008’in büyük mali krizinden kurtulmaya başladı. Gayrimenkul fiyatlarının toparlanmasıyla ile birlikte, doğal olarak, kriz öncesi seviyesine geri dönmeye başladılar. Kriz öncesi fiyatlardaki bu yükseliş, emlak piyasası gücünü geri kazandığından yatırımcılara birçok fırsat sağlamıştır. Bu sebeple, dünyadaki birçok yatırımcı Yunanistan’da, özellikle başkent Atina’da ev ve ofis satın alıyor.
Yunanistan’ın toparlanmasının ilk birkaç yılında Atina, kriz nedeniyle dibe ulaşan emlak piyasasında en kârlı yatırımları sunarak yabancı yatırımcıların dikkatini çekiyordu.
Yunanistan’ın toparlanmasının ilk birkaç yılında Atina, kriz nedeniyle en iyi fırsatları sunarak yabancı yatırımcıların odak noktası haline geldi. Özellikle Çinli, Rus ve Türk yatırımcılar Yunan mülklerine büyük ilgi gösterdiler. Atina’nın yoğun ilgisi nedeniyle emlak piyasasında önemli bir fiyat enflasyonu yaşandı. Kolonaki veya Plaka gibi bölgelerdeki mülkler çok pahalı hale geldi ve metrekare başına 5500-6000 Euro gibi fiyatlar normal kabul edildi. Bunu göz önünde bulundurarak, fiyatların metrekare başına 12.000 Euro’ya ulaştığı Atina merkezi, daha fazla yatırım için doğru yer olmayabilir. Enflasyonun zaten yüksek olduğu alanlarda kâr elde etmek daha zor olabilir.
Atina Emlak Piyasasının Geleceği
Yeni Yunan hükümeti kriz öncesi performansına dönebilmek için ekonomiyi güçlendirmeye çalışıyor. Ayrıca yeni hükümet, ülkedeki yabancı yatırımcıların güvenini yeniden canlandırmak amacıyla kurumlar vergisini düşürmeyi vaat ediyor. 2014 yılında yüzde 14’e ulaşan Yunan devlet borcunun getirisi şu anda yüzde 1,10. Bu gelişmeler, Yunanistan’daki yatırımcı ilgisinin giderek artacağını, ancak Atina’nın doğusu gibi yeni alanlara yönlendirileceğini gösteriyor.
Yatırımda Fırsat Sunan Yerler
Aslında Atina dahil Yunanistan’ın geneli gayrimenkul yatırımına çok uygun ancak Atina şu an için kârlılık oranını doldurmuş gözüküyor. Özellikle orta sınıf için Attika antik kentinin güney banliyölerini içeren Yunan Rivierası’ndaki kıyı binaları yatırım için fırsatlar sunabilir. Ayrıca, Hellenikon Projesi, Avrupa’nın en büyük sahil projesi olarak tamamlandıkça Pire liman bölgesinde satın alma fırsatı sunabilir. Milli Kütüphane, Stavros Niarchos Merkezi ve Devlet Operası’nın bulunduğu Faliro Koyu, varlıklı yabancı alıcılar için başka bir rant alanı olarak cazip gözüküyor.